Πέμπτη, Μαρτίου 20

Ιωάννης Καραμανδάνης

Με σχετική σίγουρια μπορώ να υποθέσω ότι όλοι οι Πατρινοί γνωρίζουν το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων. Οι περισσότεροι όμως αγνοούν τον δημιουργό αυτού, τον Ιωάννη Καραμανδάνη (1856 - 1938).

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, έζησε λίγο στον Πύργο Ηλείας και δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο σταφίδας. Απέκτησε μεγάλη περιουσία και ασχολήθηκε με τα κοινά διατελώντας πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πατρών (1920 - 1921) και του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών "Ερμής". Επί θητείας του μάλιστα αγοράστηκε το κτίριο Παπαγιάννη στην Πλατεία Γεωργίου Α΄ όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα ο εμπορικός σύλλογος "Ερμής". Με την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Ζάκυνθο διατήρησε επαφή πραγματοποιώντας αρκετές δωρεές. Την περίοδο 1928 - 1929 υπήρξε πρωτοβουλία παραγόντων της Ζακύνθου για να εκτεθεί στις δημαρχιακές εκλογές, τα προβλήματα υγείας όμως που αντιμετώπιζε δεν του επέτρεψαν να τεθεί επικεφαλής.

Κίνητρο για το πλήθος δωρεών προς την πόλη της Πάτρας αποτέλεσε ο θάνατος του μονάκριβου γιού του σε ηλικία μόλις 15 ετών, Μπέμπη Καραμανδάνη. Θυμάμαι ότι είχα δεί στην αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου ένα ολόσωμο πορτρέτο του Μπέμπη, το οποίο δεν γνωρίζω που φυλάσσεται σήμερα. Στην μνήμη του γιού του προχώρησε στη σύσταση του ιδρύματος "Μπέμπη Ι. Καραμανδάνη", το διοικητικό συμβούλιο του οποίου αποτελείται από θεσμικούς παράγοντες της Πάτρας (Μητροπολίτης κ.λπ.). Στα πλαίσια αυτά δώρισε το 1933 την οικία του στην Άνω πόλη για να μετατραπεί σε νοσοκομείο παίδων. Στο κτίριο εκείνο λειτούργησε το νοσοκομείο μέχρι το 1988. Στον προαύλιο χώρο αυτού υπάρχει ένα εκκλησάκι, του Αγίου Στυλιανού, το οποίο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1950. Σήμερα το κτίριο (τριών ορόφων χωρίς κάποια αρχιτεκτονική αξία) είναι αχρησιμοποίητο, πραγματοποιούνται όμως εργασίες αποκατάστασης. Μαζί με την οικία του δώρισε και τις σταφιδαποθήκες ΜΠΑΡΡΥ στην παραλιακή οδό, δίπλα απο τους Μύλους του Αγίου Γεωργίου (Τριάντη), ακίνητο το οποίο ανήκει στην επιτροπή που διαχειρίζεται και το Καραμανδάνειο νοσοκομείο.

Μια επίσης δωρεά του είναι το οίκημα που βρίσκεται στην Πλατεία Όλγας επι των οδών Μαιζώνου και Αράτου. Το κτήριο αυτό δωρήθηκε στον Δήμο Πατρέων πάλι εις μνημην του παιδιού του την δεκαετία του 1930 με τον όρο να στεγαστεί κάποιο πολιτιστικό ίδρυμα. Πράγματι τον Ιανουάριο του 1937 εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Την περίοδο 1944-1954 στέγαζε και την δημοτική βιβλιοθήκη. Το 2010 το κτίριο επεστράφη στον Δήμο Πατρέων ύστερα από την μεταστέγαση του Αρχαιολογικού μουσείου σε νέο κτίριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εν ζωή ο Καραμανδάνης αναλάμβανε να σπουδάσει στην Ευρώπη νέους τεχνικούς.

Απεβίωσε στην Πάτρα στις 17 Ιανουαρίου 1938. Ο δήμος τιμώντας τον για τις ευεργεσίες που πραγματοποίησε έδωσε το όνομά του σε έναν δρόμο της πόλεως. Έχει ενταφιαστεί σε μνήμα που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την αλέα των εμπόρων και τραπεζιτών στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών. Δυστυχώς η κατάσταση του μνήματος είναι αισχρή καθώς η είσοδος αυτού έχει σπάσει.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΕΥΡΕΘΕΙ ΤΟ 1986 ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ανώνυμος είπε...

ΤΗΛ 6947567373