Πέμπτη, Απριλίου 24

Νέο βιβλίο!

Ένα νέο βιβλίο ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες στην Πάτρα με τίτλο "Πολύβιος Νικ. Κορύλλος: ένας πρωτοπόρος Έλληνας θωρακοχειρούργος". Πρόκειται για μια ιστορική μελέτη του αντινομάρχη και ιατρού Χρίστου Φραγκίδη και του γνωστού ιστορικού και δικηγόρου Χρήστου Μούλια. Το βιβλίο κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις της Νομαρχίας Αχαΐας και προλογίζεται απο τους Δημήτρη Κατσικόπουλο, νομάρχη Αχαΐας, Γιώργο Αγγελόπουλο, πρόεδρο της νομαρχιακής επιχείρησης πολιτιστικής ανάπτυξης Ν. Αχαΐας και Δημήτρη Δουγένη, αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών και καθηγητή καρδιοχειρουργικής.

Αν και ο Πολύβιος Κορύλλος έχει τιμηθεί πολλάκις απο την πολιτεία, συνεχίζει να παραμένει άγνωστος στους περισσοτέρους. Γεννημένος το 1881 στην Πάτρα έλαβε εξαιρετική μόρφωση και ακολούθησε το ιατρικό επάγγελμα επηρεασμένος απο τον θείο του Χρήστο Κορύλλο. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και το Παρίσι, ιδιώτευσε ως γιατρός στην Πάτρα και το 1918 διορίστηκε καθηγητής της χειρουργικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1922 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, στο πανεπιστήμιο της οποίας διέπρεψε ως καθηγητής χειρουργικής. Απεβίωσε αιφνιδίως στις 26 Ιουλίου του 1938 στην Νέα Υόρκη και με τη διαθήκη του δώρισε την βιβλιοθήκη και τα εργαλεία του στον δήμο Πατρέων που με την σειρά του τον ανακήρυξε ευεργέτη αυτού.

Το παρόν έργο καλύπτει όλες τις πτυχές της πορείας του ενώ φιλοξενεί και πλούσιο φωτογραφικό αρχείο. Τους επόμενους μήνες πρόκειται να κυκλοφορήσει, πάλι απο τους Φραγκίδη και Μούλια, ένα βιβλίο σχετικά με τον θείο του, Χρήστο Κορύλλο, δραστήριο μέλος της πατραϊκής κοινωνίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά τον κ. Μούλια, είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζει και γράφει. Για τον κ. Φραγκίδη , μπορούμε να πούμε , ότι τουλάχιστον είναι εκτός του χώρου. Άλλωστε μια κοπέλα έκανε την έρευνα αντί γιαυτόν....