Πέμπτη, Απριλίου 4

Η δημιουργία και η ιστορική διαδρομή της ζυθοποιίας στην Ελλάδα

 Δημοσιεύω την μελέτη του κ. Παναγή Μάμου, απόγονου της ομώνυμης οικογένειας των Ζυθοποιών, με θέμα "η δημιουργία και η ιστορική διαδρομή της ζυθοποιίας στην Ελλάδα". Η μελέτη αφορά την περίοδο 1828 - 1950 ενώ στο μέλλον  πρόκειται να δημοσιευθεί και για την περίοδο 1950 - 1970. 
Ζυθοποιία Πέτρου Μάμου
 Ξεκινώντας από την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα, στα χρόνια του οποίου και διαδόθηκε ο ζύθος στην ελληνική κοινωνία, ο συγγραφέας παρακολουθεί την ίδρυση των πρώτων ζυθοποιίων καθώς και τις πρακτικές των ιδιοκτητών αυτών. Συκοφαντίες, λαθρεμπόριο, ανταγωνισμός, πολιτικές διασυνδέσεις και ενδοοικογενειακές διαμάχες συνθέτουν το σκηνικό μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούντο στον χώρο εκείνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Πάτρα έχει η αναφορά του συγγραφέα στην δραστηριότητα ζυθοποιίων στην Πάτρα (Λορέντζος και Πέτρος Μάμος, Φιξ). Για την ζυθοποιία Λορέντζου Μάμου υπάρχει και ξεχωριστή ενότητα με πληροφορίες ενώ για την γενικότερη δραστηριότητα της οικογένειας Μάμου επαρκείς πληροφορίες αναφέρονται στην δεύτερη ενότητα (Χρονικό 1860 - 1895). Μεταξύ άλλων μαθαίνουμε ότι η ζυθοποιία Φιξ είχε αγοράσει οικόπεδο στην παραλία των Πατρών (εκεί που σήμερα είναι το Praktiker) για να δημιούργησει εργοστάσιο προκειμένου να ανταγωνιστεί την εταιρεία του συγγενή του Πέτρου Μάμου.

 Υπενθυμίζω ότι η μελέτη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του κ. Παναγή Μάμου κατά τον σχετικό νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων 2121/1993. Την μελέτη μπορείτε να την κατεβάσετε πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: