Τετάρτη, Απριλίου 3

Ο Χρήστος Κορύλλος στην Αυστρία

Καθισμένος στο κέντρο ο Κωνσταντίνος Σάθας, δεξιά του όρθιος ο Χρήστος Κορύλλος και καθισμένος ο βαρώνος Σίνας. Αριστερά του Σάθα ο Μάρκος Ρενιέρης και καθισμένοι στα άκρα οι Υψηλάντης και Μαυροκορδάτος.

 Την φωτογραφία την βρήκα τυχαία στο βιβλίο του Αναστάσιου Σκιαδά "Το Γαλαξείδι μια πανάρχαια πολιτεία" και μου τράβηξε την προσοχή γιατί ανάμεσα σε τόσες σημαντικές προσωπικότητες βρίσκεται και ο πατρινός γιατρός και πολιτικός Χρήστος Κορύλλος (1842 - 1930). Εικάζω ότι η φωτογραφία έχει ληφθεί στην Αυστρία, όπου σπούδασε ιατρική ο Κορύλλος. Το ότι γνωρίζονταν είναι γνωστό
[1] καθώς ο Σάθας είχε δημοσιεύσει επαινετική βιβλιοκρισία στην εφημερίδα "Κλειώ" της Τεργέστης σχετικά με τα ιατρικά έργα του Κορύλλου. Οι υπόλοιποι, με εξαίρεση τον Ρενιέρη, για τον οποίο δεν γνωρίζω, συνδεόνται μεταξύ τους, οι δε τρείς εξ αυτών (Υψηλάντης, Σίνας, Μαυροκορδάτος) είχαν ως βάση τους την πόλη της Βιέννης.

  Στην ίδια φωτογραφία εικονίζεται ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σάθας, χρηματοδότης των ερευνών του οποίου ήταν ο λόγιος, συλλέκτης και γιος του πρωθυπουργου Αλέξανδρου, Γεώργιος Μαυροκορδάτος (καθισμένος στην άκρη δεξιά). Ο Μαυροκορδάτος, όπως και ο Γρηγόριος Υψηλάντης (καθισμένος στην άκρη αριστερά), απόγονος της γνωστής οικογενείας και πρέσβης της Ελλάδας στην Βιέννη, είχαν παντρευτεί τις δύο αδελφές του βαρώνου Σίνα (καθισμένος δεξιά του Σάθα). Αριστέρα από τον Σάθα, στέκεται ο Μάρκος Ρενιέρης, νομικός, πολιτικός και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι εκτός από την οικονομική άνεση των παραπάνω, διατηρούσαν και αρκετές πολιτικές διασυνδέσεις. Στις αρχές του 1870, όταν και σχηματίσε κυβέρνηση ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, του προτάθηκε[2] υπουργείο, το οποίο τελικώς αρνήθηκε αν και αρχικά φέρεται να το είχε αποδεχτεί.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

[1] Εφημερίδα Φορολογούμενος, φύλλο 445, 27 Μαΐου 1887
[2] Δερτιλής Γιώργος, Το ζήτημα των τραπεζών 1871 - 1873, εκδόσεις ΜΙΕΤ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είμαι απο το Αγρίνιο και ασχολούμαι με την τοπική ιστορία.Ο Χ.Κορύλλος ήαν ένας απο τους δυο γιατρούς που στον ατυχή πόλεμο του 1897,ήλθαν στο Αγρίνιο,και στο Νοσοκομείο που έστησαε ο Σύλλογος γυναικών ''Η Εργάνη Αθηνά'' περιέθαλψε τους τραυματίες του πολέμου.Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος και η πόλη τιμήθηκαν απο τον τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ και την Βασίλισσα Όλγα.