Παρασκευή, Ιουνίου 1

Θεόδωρος Ασημακόπουλος

Η σημερινή ανάρτηση προέκυψε από ένα email που μου είχε στείλει συγγενής του Θεόδωρου Ασημακόπουλου αναζητώντας πληροφορίες για την εμπορική του δραστηριότητα στην Πάτρα. Με μια μικρή έρευνα στην πατρινή βιβλιογραφία και στο ομώνυμο αρχείο βρήκα κάποιες αναφορές τις οποίες και παρουσιάζω.

Θεόδωρος Ασημακόπουλος



Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1888 και εγκαταστάθηκε στην Πάτρα αναπτύσσοντας εμπορική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον οδηγό των Πατρών (1930) του Αλμπανόπουλου ο Ασημακόπουλος διατηρούσε κατάστημα πολυτελών ειδών και ψιλικών στην οδό Ερμού 44 μαζί με τον συνέταιρό του Ι. Παπαστεργίου, ξάδελφο της γυναίκας του. Στον ίδιο οδηγό ανακαλύπτουμε ότι είχε και τηλεφωνική γραμμή με τον αριθμό 227. Την περίοδο 1938 - 1944 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εισαγωγικού Εμπορίου Πατρών, για την θητεία του όμως λίγα είναι γνωστά. Λίγο μετά, το 1946, απεβίωσε. Ενδέχεται να είχε διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος. Ήταν παντρεμένος με την Ιωάννα Σπ. Ρηγοπούλου και κουμπάρος τους ήταν ο δικηγόρος Πατρών Τάκης Βγενόπουλος.

Στοιχεία για την εμπορική του δραστηριότητα υπάρχουν στο Εθνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), στο οποίο έχει δωρηθεί το αρχείο Ασημακόπουλου - Τραύλου. Πρόκειται για δύο μεγάλους φακέλους με έγγραφα που αφορούν κατα προσέγγιση την περίοδο 1917 - 1970, οι δε γλώσσες των επιστολών (1922 - 1958) ποικίλουν (ελληνικά, γαλλικά, γερμανικά). Το ένα μέρος αφορά τον Ασημακόπουλο, το άλλο την σύζυγο του. Περιέχουν αποδείξεις, διαβατήρια, επιστολές, προσκλήσεις κ.α. Από το αρχείο προκύπτει ότι ο Ασημακόπουλος είχε ιδρύσει την Ασημακόπουλος Α.Ε., εταιρία που συνέχισε την δραστηριότητά της και μετά τον θανατό του. Όπως γίνεται αντιληπτό από το διαβατήριό του υπήρξε πολυταξιδεμένος με επισκέψεις στην Ελβετία, την Ιταλία, την Γερμανία κ.α. Το ζεύγος Ασημακόπουλου φαίνεται να ήταν αρκετά ευκατάστατο καθώς είχε στην κατοχή του πολλά ακίνητα μεταξύ των οποίων ένα σπίτι στην Μαιζώνος 112 & Ερμού, ένα στην Πλατεία Όλγας και μια έπαυλη στη θέση Τσαούση στο Μιντιλόγλι, η οποία υπάρχει ακόμα. Σε άλλο ακίνητο της οικογένειας στεγαζόταν για αρκετά χρόνια το Αγγλικό Προξενείο. Μετά τον θάνατό του η σύζυγός του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου παντρεύτηκε τον καθηγητή Ιατρικής Ιωάννη Τραύλο, με τον οποίο όμως χώρισε το 1957. Στην Αθήνα διέμενε στο Κολωνάκι (οδός Χάρητος, Βασιλ. Σοφίας, Ηροδότου κ.α.) και συναναστρεφόταν με εκλεκτά μέλη της Αθηναϊκής κοινωνίας μεταξύ των οποίων και με την οικογένεια Ρούφου (των απογόνων του Λαλάκη). Τα τελευταία χρόνια της ζωής της πραγματοποίησε δωρεές σε πατρινά ιδρύματα και σωματεία όπως δωρεά 73 χιλιάδων δραχμών προς τον Βρεφικό Σταθμό Πατρών (Πατριωτικόν Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως, Π.Ι.Κ.Π.Α.).

Το αρχείο Ασημακόπουλου - Τραυλού δεν παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για την  εξαγωγή συμπερασμάτων για την πατραϊκή κοινωνία, καταγράφει όμως με μεγάλη λεπτομέρεια την επαγγελματική σταδιοδρομία ενός επιτυχημένου εμπόρου της εποχής εκείνης.

* Ευχαριστώ τον Γιάννη Αθανασόπουλο για την φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: