Δευτέρα, Οκτωβρίου 14

Οικογένεια Αλέξη Θωμόπουλου (φωτογραφία)

Η οικογένεια Θωμόπουλου*. Από δεξιά: Επαμεινώνδας, Αλέξιος, Ευτέρπη & Στέλιος.  Ο τελευταίος είναι άγνωστος.
























Λίγα λόγια για την οικογένεια Θωμόπουλου


 Η οικογένεια Θωμόπουλου εγκαταστάθηκε στην Πάτρα προεπαναστατικώς, η καταγωγή της όμως ήταν από την Ήπειρο. Η πατρινή ιστοριογραφία έχει διασώσει το όνομα ενός εκ των πρώτων μελών αυτής λόγω της συμβολής του στην διάσωση του Αθανάσιου Κανακάρη. Πρόκειται για τον Ζαχαρία Θωμόπουλο, έμπορο σταφίδας στο επάγγελμα, που μαζί με τον Νικόλαο Σταθακόπουλο έσωσε τον, νεαρό τότε, Αθανάσιο Κανακάρη, από τα χέρια ενός ψυχόπαθη Οθωμανού. Ο τελευταίος είχε εισβάλει στην οικία του Κανακάρη, η οποία ήταν δίπλα από το κατάστημα του Θωμόπουλου, χωρίς να γίνει αντιληπτός και είχε προσπαθήσει να τον δολοφονήσει. Στις φωνές του Κανακάρη οι Σταθακόπουλος και Θωμόπουλος έτρεξαν προς βοήθεια πετυχαίνοντας να τον σώσουν. Ως σταφιδέμπορος συνεργαζόταν με τον Πέτρο Παλαμά και τον Σπυρίδωνα Τρικούπη.

 Παιδιά αυτού οι Νικόλαος και Αλέξιος. Ο Νικόλαος Θωμόπουλος υπήρξε συμβολαιογράφος και δημοτικός σύμβουλος με σημαντική κοινωνική δραστηριότητα. Η οικία του βρισκόταν στην πλατεία Γεωργίου Α΄, εκεί που σήμερα στεγάζεται το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Ήταν παντρεμένος με την Πηνελόπη Μαργαρίτη, κόρη του εμπόρου Αναγνώστη Μαργαρίτη, και είχαν αποκτήσει επτά παιδιά: τον Στέφανο, την Ελισάβετ, τον Ζαχαρία, την Σοφία, τον Γεώργιο, τον Αλέξανδρο και τον Κωνσταντίνο. Από αυτούς ο γνωστότερος είναι ο πατρινός ιστορικός Στέφανος Θωμόπουλος, το έργο του οποίου αποτελεί μέχρι και σήμερα σημαντική πηγή για την ιστορία της πόλεως των Πατρών.

 Ο έτερος γιος, Αλέξιος Ζ. Θωμόπουλος, διετέλεσε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου καθώς και μέλος του Πτωχοκομείου. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει τρία παιδιά: τον Στέλιο, τον Επαμεινώνδα και την Ευτέρπη, η οποία είχε παντρευτεί τον βιομήχανο Κωνσταντίνο Πραπόπουλο (1868 - 1931). Ο Επαμεινώνδας Θωμόπουλος (1878 - 1976) διέπρεψε ως ζωγράφος ενώ δίδασκε επί πολλά έτη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1945 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος. Έργα του φιλοξενούνται στο δημαρχιακό μέγαρο Πατρών.

* ευχαριστώ τον φίλο Νίκο Ντόντη, απόγονο εκ μητρός του Αλέξη Θωμόπουλου, για την παραχώρηση της φωτογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: