Τετάρτη, Μαΐου 9

Οικογένεια Κολοκοτρώνη

Στην παρούσα ανάρτηση παρουσιάζω παλιές φωτογραφίες της οικογένειας Κολοκοτρώνη, φωτογραφίες που είχε την καλοσύνη να μου αποστείλει (ύστερα από δικό μου αίτημα) ο Δημοσθένης Π. Ιωαννίδης, απόγονος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι δύο πρώτες φωτογραφίες έχουν ληφθεί στην εξοχική κατοικία της οικογένειας στην Κηφισιά (διατηρείται ακόμα) και σε αυτές εμφανίζονται επώνυμα όπως Ρόδιος, Ιωαννίδης, Στάης, Θεοφανίδης και βέβαια Κολοκοτρώνη. Οι άλλες τρείς φωτογραφίες σχετίζονται με τον υποναύαρχο Πελία Ιωαννίδη (1889 - 1944), τρισέγγονο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ακολουθεί μια σύντομη παράθεση βιογραφικών στοιχείων των παρακάτω:

1) Όρθιοι από αριστερά οι: Δημοσθένης Ιωαννίδης και Γεώργιος Ρόδιος 2) Καθισμένοι από τα αριστερά: Φωτεινή Ρόδιου - Ιωαννίδου, Αικατερίνη Ιωαννίδου - Θεοφανίδη, Αικατερίνη Ρόδιου - Κολοκοτρώνη, Νικόλαος Στάης, Πελίας - Παναγιώτης Ιωαννίδης (ο μικρός στο κάτω μέρος) και Χαρίκλεια Ροδίου - Στάη 


1)  Ο Δημοσθένης Ιωαννίδης (1862 - 1906) που εμφανίζεται παραπάνω ήταν γιος του Παναγιώτη Ιωαννίδη από την Τρίπολη και ήταν δικαστικός στο επάγγελμα. Παντρεύτηκε την Φωτεινή Ρόδιου, κόρη του Ιωάννη Παναγιώτη Ρόδιου και της Αικατερίνης Γενναίου Κολοκοτρώνη.
2) Ο Γεώργιος Ρόδιος (1874 - 1926) ήταν αξιωματικός του Μηχανικού του Στρατού και αδερφός της Φωτεινής Ρόδιου. Υπήρξε υπασπιστής του πρίγκιπα Ανδρέα και έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Αντιτάχθηκε με το δημοψήφισμα του 1923 γι'αυτό και εξορίστηκε στην Κέρκυρα. Απεβίωσε από τύφο. Το 1936 η κυβέρνηση Μεταξά τον απεκατέστησε μεταθάνατον προάγοντάς τον τιμητικά τον βαθμό του αντιστρατήγου. Η οικία του διατηρείται ακόμα και σήμερα στη συμβολή των οδών Αλωπεκής και Ηροδότου στο Κολωνάκι. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει έναν γιο και τρείς κόρες, εκ των οποίων οι δύο πέθαναν σε βρεφική ηλικία: τον Ιωάννη Ρόδιο, που αυτοκτόνησε σε νεαρή ηλικία, και την Αικατερίνη (Ρίνα) Ρόδιου - Κωστάκη, η οποία είχε σημαντική δράση στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο σύζυγος της ήταν ο Κωνσταντίνος Κωστάκης (1907 - 1989), ασφαλιστής στο επάγγελμα και απόγονος της ομώνυμης παλαιάς οικογένειας των Πατρών.
3) Η Αικατερίνη Ιωαννίδου ήταν κόρη του Δημοσθένη Ιωαννίδη και της Φωτεινής Ροδίου. Ήταν σύζυγος του υποναυάρχου Ιωάννη Θεοφανίδη. Γιος της ήταν ο αντιναύαρχος Ιάσων Θεοφανίδης και εγγονός της ο υποναύαρχος Ιωάννης Θεοφανίδης.
4) Η Χαρίκλεια Ρόδιου - Στάη ήταν αδελφή της Φωτεινής Ρόδιου και σύζυγος του αρχαιολόγου Βαλέριου Στάη. Να σημειωθεί ότι ήταν αυτός που αντιλήφθηκε πρώτος την σημασία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Γιος του ήταν ο αντιστράτηγος Νικόλαος Στάης (είναι στη φωτογραφία), εγγονός του ο αντιστράτηγος Βαλέριος Στάης και δισέγγονός του ο αντιναύαρχος Νικόλαος Στάης.
5) Ο Πελίας Ιωαννίδης υπήρξε υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην Κωνσταντινούπολη. Συμμετείχε μεταξύ άλλων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμος υπηρετώντας ως ναυτικός διοικητής Κρήτης. Τον Δεκέμβριο του 1944 και ενώ βρισκόταν στην οικία του στην πλατεία Αμερικής απήχθη από τους κομμουνιστές και οδηγήθηκε σε άγνωστη τοποθεσία όπου και εκτελέστηκε. Ως γενικός διευθυντής του Βασιλικού Ναυστάθμου επέδειξε σημαντικό έργο. Ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Κωλέττη, από την ίδια οικογένεια με τον Κωλέττη (θα επανέλθω σχετικά με αυτή την καταγωγή σε άλλη δημοσίευση), και γιος του είναι ο κ. Δημοσθένης Ιωαννίδης, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.
6) Η Έλλη Θεοφανίδη που διακρίνεται στην δεύτερη φωτογραφία απεβίωσε το 1922 από φυματίωση σε νεαρή ηλικία. Είχε ονομαστεί Έλλη προς τιμήν της ομωνύμου ναυμαχίας, στην οποία είχε συμμετάσχει ο πατέρας της Ιωάννης Θεοφανίδης.

Φωτογραφία από την εξοχική κατοικία της οικογένειας Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά.
Από αριστερά: Αικατερίνη Ιωαννίδου - Θεοφανίδου, Αικατερίνη Κολοκοτρώνη - Ροδίου,
 Έλλη Θεοφανίδου και Φωτεινή Ροδίου - Ιωαννίδου

Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση: Πρώτη γραμμή τρίτος από αριστερά
ο Πελίας Ιωαννίδης. Διακρίνεται επίσης και ο πρέσβυς Ραφαήλ.


Ο Ιωάννης Μεταξάς στην κηδεία του Κεμάλ στην Άγκυρα. Στην πρώτη γραμμή, άκρη δεξιά, ο Πελίας Ιωαννίδης, τότε ναυτικός ακόλουθος στην Κωνσταντινούπολη. Ακριβώς από πάνω διακρίνεται ο συνταγματάρχης Ηρακλής Ζουμπουλάκης.

Ο Πελίας Ιωαννίδης ως γενικός διευθυντής Βασιλικού Ναυστάθμου


1 σχόλιο:

gregorio_marcheto είπε...

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΑΛΕΡΙΟΥ ΣΤΑΗΣ Ο ΚΥΘΗΡΙΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
Ο Εμμανουήλ Βαλερίου Στάης (1817-1895) γόνος παλαιάς και επιφανούς οικογένειας των Κυθήρων, γεννήθηκε στα Κύθηρα και σπούδασε στην Πίζα Νομικά. Η πνευματική ζωή της Ιταλίας τον γοήτευσε και τον έστρεψε στη λογοτεχνία. Όταν γύρισε στην πατρίδα, γνωρίστηκε με το Σολωμό, με τον οποίο διατήρησε επαφή. Εξ άλλου η προγιαγιά του Στάη, η Τζαννέτα, ήταν Σαλαμοπούλα κόρη του Τζαν Μάρκο Σαλαμόν και είχε σχέση με το πέρασμα των προγόνων του ποιητή από τα Κύθηρα. Ακόμα ο πατέρας του Στάη, ο Βαλέριος, ήταν ένας από τους δικαστές στην περίφημη δίκη του Σολωμού. Το 1855 ο Στάης δημοσίευσε κριτική στο έργο του Σολωμού «Λάμπρος» στην οποία υποστηρίζει θερμά τη δημοτική γλώσσα. Αυτό το έργο του Στάη που θεωρείται πολύ σημαντικό στις Σολωμικές σπουδές, επανεκδόθηκε το 1980. Η Κριτική του Στάη και τα Προλεγόμενα του Πολυλά θεωρούνται τα δύο πρώτα κείμενα συστηματικής λογοτεχνικής κριτικής στα Νεοελληνικά γράμματα. Και οι δύο ανήκουν στο Σολωμικό κύκλο, διότι είχαν την ευτυχία και το προνόμιο να γνωρίζουν προσωπικά το Σολωμό και τα κείμενά τους είναι μνημεία του 7νησιακού πολιτισμού. Το 1893 ο Στάης δημοσίευσε και το δοκίμιο «Περί Σολωμού» στο περιοδικό «Αθηνά» Πέθανε στα Κύθηρα το 1895 και ο τάφος του βρίσκεται στο δημοτικό κοιμητήριο της Χώρας.Ανηψιός αυτού του Στάη κ γιός του αδελφού του Νίκου,είναι ο Βαλέριος στον οποίο αναφέρεστε.Με εκτίμηση Γρηγόρης Μαρκέτος