Σάββατο, Ιουλίου 21

1901: Όταν ο Καβάφης επισκέφθηκε την Πάτρα

    Τον Ιούνιο του 1901 ο Κωνσταντίνος Καβάφης πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα. Ύστερα από παραμονή αρκετών εβδομάδων στην Αθήνα, ο Καβάφης κατευθύνθηκε προς την Πάτρα με σκοπό να αναχωρήσει με το ιταλικό πλοίο "Σκύλα" για το Μπρίντιζι, όπου και θα επιβιβαζόταν σε έτερο πλοίο με προορισμό την Αλεξάνδρεια. Στην Πάτρα παρέμεινε τρείς ημέρες καταγράφοντας τις εντυπώσεις του και σχεδιάζοντας ένα σχεδιάγραμμα της πόλης. Με αυτή την ανάρτηση σας εύχομαι καλό καλοκαίρι με νέες αναρτήσεις από τον Οκτώβριο.

29 Ιουλίου, Δευτέρα
  Το Ξενοδοχείο των Πατρών, όπου καταλύσαμε, είναι καθαρώτατο, άνετα επιπλωμένο κια διαθέτει καλή κουζίνα. Θα γευματίσουμε και δειπνήσουμε a la carte. Μετά το δείπνο, πήγαμε στην αποβάθρα, κ' ύστερα ύπνο. Σηκώθηκα νωρίς σήμερα το πρωί, στις 5.15. Έβγαλα από τις αποσκευές μου ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο για διαμονή 3 περίπου ημερών. Στις 9. π.μ. βγήκαμε για έναν γύρο με τον Αλέξανδρο. Είδαμε την Πλατεία Γεωργίου, που είναι μεγάλη όσο σχεδόν η Πλατεία Ομονοίας στας Αθήνας· έχει πολλά δένδρα και δύο μνημεία από σίδερο ή από μπρούντζο. Η πλατεία Όλγας είναι μικρότερη. Η συνοικία που την λένε Ψηλά Αλώνια είναι καθαρή και συμπαθητική κ' έχει γραφική θέα. Επισκέφθηκα την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα (όπου μου δείξανε τα λείψανα του αγίου και την κατοικία του πλάϊ στην εκκλησία) και την εκκλησία της Παντανάσσης. Είδα τη Δημαρχεία και πολλά αξιόλογα κτήρια, όπως τα γραφεία της Εθνικής Τραπέζης, της Ιονικής και της Τραπέζης των Αθηνών.
Από το ιστολόγιο του Γιάννη Μυλωνά

Στις 10.15, ο Αλέξανδρος κ' εγώ πήγαμε σ'ένα ευρύχωρο καφενείο (που έχει μπροστά του ένα είδος κήπου), όχι μακρυά απ'το ξενοδοχείο, όπου συνήντησα κάποιον διερμηνέα του Κουκ στις Πάτρες.
  Στις 10.45 βγήκαμε για να σεριανίσουμε τους δρόμους κοντά στην προκυμαία.
  Στις 12 γευματίσαμε.
  Στο ξενοδοχείο έχει δύο Άγγλους Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς, με τους οποίους ανοίξαμε ομιλία στο τραπέζι.
  Κάνει τρομερή ζέστη το θερμόμετρο, μες στο δωμάτιό μου, έδειχνε, στις 3 μ.μ. 87 βαθμούς.
  Κοντά στο ξενοδοχείο έχει μερικά μεγάλα μαγαζιά· ένα απ'αυτά είναι του ράφτη Παπαϊωάννου. 
  Η θέα από την προκυμαία -κι από πολλά υψώματα- προς τους απέναντι λόφους της Κεντρικής Ελλάδος είναι ωραία, ιδαίτερα όταν δύει ο ήλιος.
  Το απόγευμα ξαναπήγα με τον Αλέξανδρο στα Ψηλά Αλώνια. Ύστερα, ανάμεσα από διάφορους φτωχικούς δρόμους μάλλον, πήγαμε στην Πλατεία Γεωργίου, όπου τα καφενεία ήταν γεμάτα κόσμο. Από κει, κατεβήκαμε στην οδό Μαιζώνος, όπου έχει πολλά καλά καταστήματα. 
  Στις 8 πήγαμε για δείπνο. Τα τραπέζια του φαγητού είναι σκορπισμένα έξω στην πλατεΐτσα απέναντι απ΄το ξενοδοχείο. Δεν έφαγα ωστόσο, γιατί το στομάχι μου δεν ήταν εν τάξεια, απ'την υπερβολικά μεγάλη ποσότητα νερού που ήπια την ημέρα. Αισθανόμουν να ψήνουμαι όλη την ημέρα, και σίγουρα θα ήπια 15 ποτήρια.
30 Ιουλίου, 11.30 π.μ.
  Σήμερα το πρωΐ κάναμε ένα περίπατο με τον Αλέξανδρο. Πήγαμε στην Αγγλικανική εκκλησία. Καθίσαμε σ'ένα καφενείο στην Πλατεία Όλγας.
31 Ιουλίου, 7.30 π.μ., Τετάρτη
  Χθές το απόγευμα η ζέστη ήταν τρομερή. Το θερμόμετρο ανέβηκε στους 91 βαθμούς. Στις 5, ετόλμησα, παρ'όλη την ζέστη, να κάνω ένα γύρο στην πόλη. Δείπνησα με πολλή ευχαρίστηση, στις 8- το φαγητό ήταν εξαίρετο. Το ξενοδοχείο αυτό είναι πραγματικά καλά οργανωμένο. Πρόσεξα την άριστη ποιότητα του γάλακτος που προσφέρουν. Χθές το βράδυ, μετά το δείπνο, πήγα για μισή ώρα στην αποβάθρα.
31 Ιουλίου, 10.15 π.μ.
  Σήμερα, ο καιρός είναι πολύ πιο δροσερός. Θερμόμετρο: 85. Βγήκα στις 9.45. Βρήκα τον Αλέξανδρο με τον Ηλιόπουλο σ'ένα καφενείο. Από κει, έκανα ένα περίπατο στην πόλη. Δεν μπορώ να βρώ σχεδιάγραμμα των Πατρών· μου φαίνεται κιόλας πως δεν υπάρχει κανένα. Στην άλλη σελίδα θα ιχνογραφήσω ένα πρόχειρο (πολύ πρόχειρα και ατελές) σχέδιο μερικών δρόμων.
  Η ακτή απέναντι από τις Πάτρες είναι γραφική. Οι λόφοι του Μεσολογγίου και τα βουνά της Αιτωλίας είναι ορατά, οι πρώτοι όμως όχι πολύ ευκρινώς.
  Η οδός Κορίνθου έχει μεγάλο μήκος, όμως τα μαγαζιά της και τα κτίριά της είναι πολύ κατώτερα απ'της οδού Μαιζώνος.
Ατμόπλοιο «Scilla», 1 Αυγούστου, 7.15 π.μ.
  Χθες το απόγευμα  ο Α. κ΄ εγώ αφίσαμε την Πάτρα με το πλοίο «Scilla» του Rubatino. Άθλιο πλοίο. Μ'όλο που ο καθένας μας έχει δική του καμπίνα με δύο κουκέτες, μόλις υπάρχει θέση για να κουνηθεί κανείς. Μπήκαμε στο καράβι στις 6 μ.μ. Απέπλευσε στις 10 μ.μ. Ο Πρίγκηψ Νικόλαος είναι στο πλοίο. Το θέαμα των Πατρών με τα πολλά φώτα που σιγά - σιγά έσβηναν μακρυά στον ορίζοντα ήταν πραγματικά θελκτικό.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου κάνει εντύπωση ότι του έδειξαν τα λείψανα του Αγίου Ανδρέα το 1901 όταν γνωρίζουμε ότι η ανακούφιση τους έγινε το 1964 στη Ρώμη, απο όπου και μετακομισθηκαν στην Πάτρα.

Ανώνυμος είπε...

Ανακομιδη και όχι ανακούφιση. Ας ειναι καλά η αυτόματη διόρθωση στο πληκτρολόγιο.

Λυδήριος είπε...

Διάβασα ένα παρόμοιο σχόλιο και στο ιστολόγιο του κ. Σαραντάκου. Ομολογώ ότι δεν είχα προσέξει αυτή τη λεπτομέρεια γι'αυτό και ανέτρεξα στο αρχικό κείμενο του Καβάφη, όπου όντως αναφέρεται σε λείψανα του Αγίου Ανδρέα.

Η ανακομιδή πραγματοποιήθηκε όντως το 1964, δεν αποκλείεται όμως τα λείψανα του Αγίου Ανδρέα να είχαν χωριστεί και να είχαν σταλεί σε διαφορετικά μέρη. Για παράδειγμα ο ιστορικός Κώστας Ν. Τριανταφύλλου στο βιβλίο του "Το αρχείον των Βλαχοπαπαδόπουλων των Πατρών" (σελ. 79) παρουσιάζει ένα έγγραφο με αριθμό 1396, και με ημερομηνία 23/1/1873, στο οποίο αναφέρεται το εξής: "οι επίτροποι ναού του Αγίου Ανδρέα παρακαλούν όπως ο βραχίων του Αγίου Ανδρέου εις την κληρονομίαν του μητροπολίτη Θεόφιλου περιέλθη εις τον ναόν πλέον, εφόσον η δίκη ετελείωσε και θεωρήθην ούτος δημόσιον πράμαν."

Ίσως να υπήρχε μικρό μέρος των λειψάνων. Όπως και να έχει η πιθανότητα της εξαπάτησης δεν μπορεί να αποκλειστεί.