Τρίτη, Νοεμβρίου 4

Τα Ζαϊμαίικα

Τα Ζαϊμαίικα/Ζαϊμέϊκα βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί για το Ρίο, λίγο πιο πέρα απο το Καζίνο Ρίο. Η ονομασία βεβαίως προήλθε απο τα κτήματα που απέκτησε μεταπεναστατικώς η οικογένεια Ζαΐμη. Λόγω της προσφοράς αυτών στο Έθνος, αλλά και της πολιτικής δύναμης που προφανώς είχαν, το κράτος παραχώρισε τιμής ένεκεν εθνικές γαίες, πρώην τουρκικές εκτάσεις, στην περιοχή. Απο παλιά οι Ζαΐμηδες έμεναν εκεί όταν επέστρεφαν απο την πρωτεύουσα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον πρωθυπουργό Θρασύβουλο Ζαΐμη.

Στο κτήμα Ζαΐμη εκτός απο την εξοχική κατοικία, υπάρχει και το εκκλησάκι της Αγίας Λουκίας, που είναι αφιερωμένο στην Λουκία Φωκίωνος Νέγρη, σύζυγο του Ασημάκη Ζαΐμη, αντιστράτηγου και γιού του Θρασύβουλου. Μέσα στο εκκλησάκι υπάρχουν ταφικές κρύπτες για τα μέλη της οικογένειας. Να σημειωθεί οτι ο τάφος του Αλέξανδρου Ζαΐμη, πρωθυπουργού και προέδρου της Δημοκρατίας, δεν βρίσκεται στο εκκλησάκι αλλά στην είσοδο του Α΄ νεκροταφείου Αθηνών. Την εικονογράφηση του παρεκκλησιού έχει κάνει ο σπουδαίος αγιογράφος Φώτης Κόντογλου (1935). Στούς τοίχους παριστάνονται διάφορα τοπία της περιοχής (όπως η Βαράσοβα απέναντι). Στο "Ιστορικό λεξικό των Πατρών" ο Τριανταφύλλου περιλαμβάνονται εσωτερικές περιγραφές όπως αυτή του Ζία που αναφέρει οτι "στην τοιχογραφία πάνω απο την πόρτα οι έξι Ζαΐμηδες με επικεφαλής τον γηραιό πρόεδρο της δημοκρατίας κρατούν ομοίωμα της εκκλησίας" ενώ η Λουκία Ζαΐμη, σε άλλο σημείο της τοιχογραφίας παρουσιάζεται ως ανάερη μορφή που ανεβαίνει στους ουρανούς. Κατά την μαρτυρία όμως του κ. Μιλτιάδη Δάλλα (θα την δείτε στα σχόλια παρακάτω), εγγονού του Θρασύβουλου Ζαΐμη, στην τοιχογραφία δεν απεικονίζεται ο πρόεδρος Αλέξανδρος Θρ. Ζαίμης αλλά ο Ασημάκης Θρ. Ζαΐμης με τους πέντε γιούς του: τον Θρασύβουλο Ασ. Ζαΐμη (Αντιστράτηγο, Γενικό Επιθεωρητή Στρατού), τον Φωκίωνα Ασ. Ζαΐμη (Νομικό, Υπουργό), τον Αλέξανδρο Ασ. Ζαΐμη (Νομικό, Επιχειρηματία), τον Φίλιππο Ασ. Ζαΐμη (Χημικό, Επιχειρηματία), τον Κωνσταντίνο Ασ. Ζαΐμη (Νομικό, Αγρότη, Φιλόσοφο).

Ακόμα πέρα της Λουκίας Ζαΐμη – Νέγρη να ανεβαίνει προς τους ουρανούς απεικονίζεται το κτήμα, η θέα προς τον Πατραϊκό κόλπο με τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και στην κάτω δεξιά γωνία τέσσερα μικρά παιδιά, η Ελένη-Χρυσάνθη Δάλλα – Θρ. Ζαΐμη (Αρχιτέκτων), η Λουκία Δρούλια - Θρ. Ζαΐμη (Δρ. Φιλόλογος – Ιστορικός), η Ελισάβετ Παπασπύρου - Φ. Ζαΐμη (Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος) και ο Ανδρέας Φ. Ζαΐμης (Πολιτικός). (Κατα μαρτυρία του κ. Δάλλα)

Στο εξοχικό σπίτι που υπάρχει στο κτήμα φιλοξενείται μεγάλο μέρος του αρχειακού υλικού της οικογένειας, τα οποία ανήκουν στον πρώην υπουργό Ανδρέα Φ. Ζαΐμη. Ένα ρεπορτάζ για το κτημα Ζαΐμη είχε κάνει ο δημοσιογράφος Αρβανίτης όταν παρουσίαζε στην ερτ την εκπομπή "απο που κρατα η σκούφια μας", στην οποία ήταν καλεσμένος ο Ανδρέας Φ. Ζαΐμης.

Ορίστε και ένα ποίημα του Θοδωρή Γκόνη με τίτλο "Στο χτήμα του Ζαΐμη":

Στο χτήμα του Ζαΐμη
Στα χίλια στρέμματα
ένα πρωί φύτρωσαν
τα δυό σου ψέμματα

Μα την Σάντα Λουκία
πούναι προστάτης μου
δεν πίστευα να γίνεις
ο παραβάτης μου

Γεμίσαν οι βραγιές μου
με λόγια άφυλλα
μαράθηκαν τα κρίνα
τα τριαντάφυλλα

Μα τον Διοσκουρίδη
μα τον Γεννάδιο
σε νόμιζα για φίλο
σε είχα γι΄Άγιο

Μαράθηκαν τα κρίνα
τα τριαντάφυλλα
τ'απατηλά σου λόγια
τα λόγια τ' άφυλλα

3 σχόλια:

Άθως Μ. Δάλλας είπε...

Σύζυγος του Αλέξανδρου Θρ. Ζαΐμη ήταν η Αυστριακή Sophie Kunerth.
Η Λουκία Φωκίωνος Νέγρη, ήταν η σύζυγος του Ασημάκη Θρ. Ζαΐμη.
Στην τοιχογραφία πάνω από την πόρτα του ναού της Αγίας Λουκίας μεταξύ των έξη Ζαΐμηδων δεν απεικονίζεται ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Θρ. Ζαίμης αλλά ο Ασημάκης Θρ. Ζαΐμης με τους πέντε γιους του, τον Θρασύβουλο Ασ. Ζαΐμη (Αντιστράτηγος, Γενικός Επιθεωρητής Στρατού), τον Φωκίωνα Ασ. Ζαΐμη (Νομικός, Υπουργός), τον Αλέξανδρο Ασ. Ζαΐμη (Νομικός, Επιχειρηματίας), τον Φίλιππο Ασ. Ζαΐμη (Χημικός, Επιχειρηματίας), τον Κωνσταντίνο Ασ. Ζαΐμη (Νομικός, Αγρότης, Φιλόσοφος).
Ακόμα πέρα της Λουκίας Ζαΐμη – Νέγρη να ανεβαίνει προς τους ουρανούς απεικονίζεται το κτήμα, η θέα προς τον Πατραϊκό κόλπο με τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και στην κάτω δεξιά γωνία τέσσερα μικρά παιδιά, η Ελένη-Χρυσάνθη Δάλλα – Θρ. Ζαΐμη (Αρχιτέκτων), η Λουκία Δρούλια - Θρ. Ζαΐμη (Δρ. Φιλόλογος – Ιστορικός), η Ελισάβετ Παπασπύρου - Φ. Ζαΐμη (Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος) και ο Ανδρέας Φ. Ζαΐμης (Πολιτικός).

Άθως Μ. Δάλλας
Εγγονός Θρασυβούλου Ασ. Ζαΐμη

Λυδήριος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για τις επισημάνσεις και τις διορθώσεις σας, τις οποίες και πρόσθεσα στο κείμενο. Θα ήταν χάρα μου πάντως αν θελήσετε ποτε να γράψετε κάτι για την οικογένειά σας (ένα μικρό αφιέρωμα ισως) να το δημοσιέυσετε εδώ.

Athos Dallas είπε...

Εάν θέλετε να μου δώσετε μία ηλεκτρονική διεύθυνση να σας στείλω φωτογραφία της τοιχογραφίας με τους Ζαΐμηδες.
Άθως Δάλλας
adallas@salfo.gr