Παρασκευή, Μαΐου 30

Η ομάδα των Γοβιών

Το παρόν ιστορικό σημείωμα είναι αφιερωμένο στην ομάδα των Γοβιών που είμαι σίγουρος οτι στους περισσότερους το όνομα αυτό δεν λέει τίποτα. Η ομάδα αυτή συνέδεσε το όνομά της με τον Δημήτριο Γούναρη και με την εκλογή αυτού στο βουλευτικό αξίωμα. Θα λέγαμε οτι ήταν ένας όμιλος προβληματισμού Πατρινών.

Η ομάδα των Γοβιών αποτελείτο απο επιφανείς πατρινούς, οι οποίοι βλέποντας την δυσμενή κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα πολιτικά πράγματα επιζητούσαν λύσεις και πρόσωπα που θα τους έβγαζαν απο το τέλμα στο οποίο είχαν περιέλθει. Κατά κύριο λόγο η ομάδα αυτή ενδιαφερόταν για την χειραφέτηση του δήμου μιας και κάτι τέτοιο ήταν πιο εφικτό για τις δυνατότητες των μελών της. Ανάμεσα στα μέλη της συγκαταλέγονταν οι Κωνσταντίνος Φιλόπουλος, δικηγόρος, εκδότης της εφημερίδας "Φορολογούμενος" και παππούς του μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, Διονύσιος Αντώνοπουλος, συμβολαιογράφος κ.α. Στο σπίτι του τελευταίου στην πλατεία Γεωργίου συγκεντρώνονταν τα μέλη της ομάδας.

Το όνομα Γοβιοί προήλθε απο το γεγονός οτι τα μέλη της εξέρχονταν απο το σπίτι του Αντωνόπουλου δύο δύο με συνωμοτικό υφός. Έτσι οι Πατρινοί τους παρομοίασαν με τα ομώνυμα μικρά ψάρια που βγαίνουν δύο δύο απο τις φωλιές τους. Η ονομασία αυτή με τον καιρό επικράτησε.

Στην ομάδα των Γοβιών έμελλε να μυηθεί ο Δημήτριος Γούναρης, καταξιωμένος δικηγόρος της εποχής. Την επαφή την έκανε ο Κωνσταντίνος Φιλόπουλος, ο οποίος είχε γνωρίσει τον νεαρό τότε Γούναρη στις δικαστικές αίθουσες προτείνοντάς του μάλιστα να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της "Φιλαρμονικής Εταιρείας", της οποία ήταν πρόεδρος. Εκτιμόντας λοιπόν τις ικανότητες και τις προοδευτικές απόψεις του Γούναρη τον μύησε στην ομάδα των Γοβιών, η οποία και τον στήριξε. Απο τις πρώτες συγκεντρώσεις τα μέλη της άρχισαν να τον προτρέπουν να θέσει ως ανεξάρτητος υποψηφιότητα για βουλευτής. Είχαν άλλωστε και την στήριξη του "Φορολογούμενου" που υποστήριζε σταθερά ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Οι άλλοι Γοβιοί στην προσπάθεια τους να τον πείσουν διοργάνωσαν μάλιστα μια συγκέντρωση στο σπίτι του Γούναρη, το 1901, όπου παραρεύθησαν περι τα 100 άτομα, της ανώτερης κυρίως κοινωνίας, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον Γούναρη να αναλύει τις απόψεις του περι της γενικότερης κατάστασης στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Την προσφώνηση πραγματοποίησε ο Φιλόπουλος. Αυτό το περιστατικό σε συνδυασμό με την προτροπή του Θεοτόκη, τον οποίο συνάντησε στην κηδεία του Θάνου Κανακάρη Ρούφου, τον οδήγησαν να θέσει τελικά υποψηφιότητα για την βουλευτική έδρα.

Δεν γνωρίζω πόσο τελικά επιβίωσε η ομάδα των Γοβιών. Το σίγουρο είναι οτι κατάφερε να προωθήσει έναν απο τους σημαντικότερους πολιτικούς της Ελλάδας ασχέτως αν αυτός πρόδωσε τις προοδευτικές του ιδέες και στη συνέχεια εισχώρησε στον παλαιοκομματισμό. Ακόμα και αυτό δεν μειώνει την αξία του ως πολιτικό πρόσωπο.

2 σχόλια:

neoinileias είπε...

έχουν αρκετό ενδιαφέρον τα ιστορικά θέματα

Λυδήριος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αγαπητέ.