Τρίτη, Νοεμβρίου 11

Περι καταγωγής Βαρουξήδων

Σε αρκετά ιστορικά βιβλία αναφέρεται οτι οι Βαρουξήδες κατάγονται απο τους Σπηλιωτοπουλαίους της Δημητσάνας χωρίς όμως να περιέχονται κάποια περαπάνω στοιχεία. Ας δούμε λοιπόν απο που προκύπτει αυτή η σχέση. Οι Σπηλιωτοπουλαίοι ήταν παλιά και πλούσια οικογένεια της Δημητσάνας, μέλη της οποίας διακρίθηκαν στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, στον στρατό και την πολιτική. Πιθανολογείται μάλιστα οτι προέρχονται απο τουςΓαβράδες του Βυζαντίου, εκδοχή βέβαια που αμφισβητείται. Αναφέρεται μάλιστα οτι γενάρχης τους ήταν ο Σπήλιος Γαβράς εκ Τραπεζούντας.

Για τις ανάγκες του αγώνα της ανεξαρτησίας ο Αντώνιος Σπηλιωτόπουλος κατόπιν προτροπών των αδερφών του εγκαταστάθηκε στις αρχές του 1821 στο Δούκα της Ηλείας προκειμένου να φτιάξει πυριτιδόμυλους και να ενισχύσει τον εκεί αγώνα των επαναστατών. Ο Αντώνιος Σπηλιωτόπουλος ήταν σύμφωνα με ένα παλιό ανυπόγραφο φυλλάδιο σχετικά με την οικογένεια Σπηλιωτόπουλου α΄ εξάδελφος του Σπυρίδωνα Σπηλιωτόπουλου, υπασπιστή του Κολοκοτρώνη, πληρεξούσιου, στρατηγού και δημάρχου Ναυπλίου, και του Νικολάου Σπηλιωτόπουλου, αδερφού του προηγούμενου και αγωνιστή του '21. Οι απόγονοι του Αντωνίου πήρα το όνομα Μπαρουξής, που στη συνέχεια μετατράπηκε σε "Βαρουξής". Η προέλευση του ονόματος προφανώς έχει σχέση με την ιδιότητα των μελών της οικογένειας κατα τη διάρκεια της επαναστάσεως του '21 που δεν ήταν άλλη απο την κατασκευή μπαρουτιού. Το επάγγελμα του μπαρουξή άλλωστε ειδικά στην Δημητσάνα ήταν αρκετά διαδεδομένο.

Γιός (μάλλον) του Αντωνίου ήταν ο Ανάστος Μπαρουξής που έδρασε κατα τη διάρκεια του 1821 συντηρώντας δικό του στρατιωτικό σώμα. Απο ένα σημείο και μετά οι Βαρουξήδες εμφανίζονται εγκατεστημένοι στον Πύργο Ηλείας να ασχολούνται κυρίως με την δημοσιογραφία και περιστασιακά με την πολιτική όπως οι Αναστάσιος, ίσως(;) εγγονός του Ανάστου, και Λεωνίδας Βαρουξής, δήμαρχος Πύργου και πολιτευτής αντίστοιχα. Ο τελευταίος είναι ο ιδρυτής της γνωστής εφημερίδας "Πατρίς" ενώ είχε εργαστεί και στον Βλάσση Γαβριηλίδη, τον "πατέρα της δημοσιογραφίας". Και ο αδερφός του Κωνσταντίνος εργάστηκε ως δημοσιογράφος διατηρώντας δική του εφημερίδα την "Αυγή". Σχετικά με τον τύπο της Ηλείας σημαντικές πληροφορίες περιέχονται σε ένα μικρο φυλλάδιο με τίτλο "Οι εφημερίδες της Ηλείας" του Βύρωνος Δάβου. Η συνέχεια νομίζω είναι γνωστή.

2 σχόλια:

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

στην Κόρωνο της Νάξου υπάρχει οικογένεια Κοντόπουλων με το παρατσούκλι Μπαρουξής , εμφανίζοντε στη Νάξο μετά το 1821 , μήπως έχεις κάποιο στοιχείο

Λυδήριος είπε...

Distixws den gnwrizw tipota kai den 8a mporesw na se voi8isw :/