Παρασκευή, Μαρτίου 28

Τι γίνεται με το νεκροταφείο;

Πρόσφατα έκανα μια βόλτα στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών και διαπίστωσα ιδίοις όμασοι τα περίτεχνα ταφικά μνημεία που φιλοξενούνται εκεί (Σημείωση: Θα δημοσιευθούν μερικές φωτογραφίες σε επόμενες ενότητες). Στο μυαλό μου ήρθε και η πρωτοβουλία κάποιων πολιτικών προκειμένου να κηρυχθεί διατηρητέο το παλαίο τμήμα του νεκροταφείου. Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2006 ο τότε βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος με δημοσιεύματά του σε τοπικές εφημερίδες είχε στηρίξει αυτή την προσπάθεια ενώ και ο δήμαρχος Πατρέων κ. Φούρας με αφορμή επιμνημόσυνη δέηση για τον Χρήστο Κορύλλο που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2007, με πρωτοβουλία του αντινομάρχη Φραγκίδη, είχε δηλώσει ότι "το παλιό νεκροταφείο είναι ένα κομμάτι από την ιστορία της πόλης που οφείλουμε να το προστατεύσουμε".

Αναμφισβήτητα πολύ καλές πρωτοβουλίες και απο τους δύο. Το θέμα όμως είναι τι γίνεται τώρα. Προχωράνε οι διαδικασίες ή έχουν παγώσει; Να σημειώσω εδώ οτι η κ. Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα έχει ασχοληθεί με το θέμα, έχει καταγράψει τα μνημεία του νεκροταφείου ενώ έχει εκδόσει και βιβλίο επι του θέματος (Η αστική τάξη στη γειτονιά των αγγέλων, Πάτρα 2004).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.Σχετικά με το 'Α Νεκροταφείο, σκεπτόμουν και εγώ να γράψω ένα άρθρο, γιατί δυστυχώς η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο!!
Δεν είναι μόνο το θέμα του να κριθεί διατηρητέο.
Πρόσφατα έχασα και τους 2 ανθρώπους που με μεγάλωσαν και αναγκαστικά, πλέον, πηγαίνω συχνά πυκνά.
Η κατάσταση είναι για γέλια μα και για κλάματα!!

Όλο το νεκροταφείο, παρουσιάζει μία εικόνα που δικαιολογεί την ονομασία του, αλλά με την κακή έννοια....
"ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ"....
Ξεχασμένο σαν άγνωστος νεκρός!!

Καθαριότητα σχεδόν μηδενική, φροντίδα ανύπαρκτη.... Μόνο ότι κάνουν από μόνοι τους οι ιδιοκτήτες μνημάτων-τάφων, αλλιώς όλα θα ήταν υπό κατάρρευση!!

Ελάχιστοι δημοτικοί υπάλληλλοι,που συνεχίζουν να εργάζονται εκεί, και οι οποίοι τί να πρωτοπρολλάβουν;;;;
Πέραν αυτού, οι "μηχανισμοί" που λειτουργούν εκεί, έχουν κάτι από "μαφία"....

Δεν μπορείς μόνος σου να φτιάξεις το μνήμα! Πρέπει να στο φτιάξουν συγκεκριμένοι "εκλεκτοί" των διοικούντων....
Οι οποίοι ζητούν υπέρογκες αμοιβές...

Θετικό, είναι πως πριν κανα 2μηνο, ο Μητροπολίτης Πατρών "ανανέωσε" τους ιερείς! Έφερε νεαρούς σε ηλικία, και μάλιστα με ρητές εντολές να συμπαραστέκονται στις οικογένειες των θανόντων...

Να φανταστείτε, πως αφού γίνει ο ενταφιασμός, τα υπολείματα δεν τα μαζεύουν για μήνες!!!Παντού ξεφυτρώνουν άγρια χορτάρια, όταν ανοίγεις μία βρύση σταματά η ροή νερού στην επόμενη, οι κοινόχρηστοι διάδρομοι είναι σχεδόν κατεστραμμένοι και ΣΥΝΉΘΩΣ γεμάτοι χώματα και λάσπες, ενώ αν προσπαθήσεις να καθαρίσεις τους περιμετρικά από το δικό σου μνήμα διαδρόμους, τότε μάλλον θα χρειαστείς μεγαλύτερο λάστιχο από εκείνο που έχει η πυροσβεστική!!

Κατα τα λοιπά, τα δημοτικά τέλη, ξέρουν να τα εισπράττουν....

ΑΙΣΧΟΣ!!!!!!!!

Λυδήριος είπε...

Σίγουρα θα ξέρεις καλύτερα τα του νεκροταφείου. Εγώ βέβαια έθιξα το ιστορικό μέρος αλλά και αυτό που λές σχετίζεται άμεσα με την συντήρηση των τάφων και τη γενικότερη εμφάνιση του νεκροταφείου αφού σε αυτό φιλοξενούνται ταφικά μνήματα που έχουν δημιουργηθεί απο αξιόλογους γλύπτες όπως είναι οι Καθρέφτας, Σκαλκώτος, Μαλακάτες, Νάτσιος κ.α. Δυστυχώς πολλά απο αυτά βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση.