Σάββατο, Μαΐου 2

Γενεαλογικά Αυγερινών

Στην ¨Πελοποννησιακή εγκυκλοπαίδεια", της οποίας δυστυχώς κυκλοφόρησαν μόνο 3 τόμοι, αναφέρεται οτι η οικογένεια Αυγερινού εγκαταστάθηκε το 1680 στο χωριό Δούκα Ηλείας προερχόμενη απο τα Αυγερινάτα Κεφαλλονιάς. Στον Πύργο φέρεται να εγκαταστάθηκε λίγο αργότερα, το 1770. Γενάρχης της οικογένειας ήταν ο Δημήτρης Αυγερινός, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα Αυγερινάτα λόγω συγκρούσεών του με τις εκεί αρχές. Ο Βύρων Δάβος στο βιβλίο του "Η ζωή των κατοίκων της Ηλείας κατά την Τουρκοκρατία" βασιζόμενος σε έγγραφα της εποχής αναφέρεται στην δραστηριότητα του Γεώργιου Αυγερινού ως γραμματικού των Τούρκων αγάδων. Λόγω της μόρφωσής του βοηθούσε τους αγάδες στο εμπόριο με τους Επτανήσιους ενώ παράλληλα νοίκιαζε τις εκτάσεις των πρώτων αποκτώντας έτσι τεράστια κέρδη. Η ισχύς της οικογένειας αποδεικνύεται και απο το γεγονός οτι το 1807 φιλοξένησαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη καθώς προσπαθούσε να διαφύγει για τη Ζάκυνθο. Εκτός απο το εμπόριο και την καλλιέργεια των τουρκικών εκτάσεων, εκτάσεις διατηρούσαν και στην Κεφαλλονιά.

Έχοντας τα ηνία της τοπικής εξουσίας κατά την προεπαναστατική περίοδο, τα μέλη της ήρθαν σε επαφή με την Φιλική Εταιρεία, στην οποία και μυήθηκαν. Συμμετείχαν στην επανάσταση είτε εκπροσωπώντας τον Πύργο είτε λαμβάνοντας μέρος σε μάχες ως αρχίατροι (Αγαμέμνων) ή οπλαρχηγοί. Μετά την επανάσταση ασχολήθηκαν σχεδόν όλοι με την πολιτικοί εκλεγόμενοι βουλευτές, δήμαρχοι Λετρινων, πρόεδροι της βουλής κ.α.

Ο Γεώργιος Αυγερινός λοιπόν αν και δεν ξέρουμε με ποιά ήταν παντρεμένος γνωρίζουμε ότι είχε τουλάχιστον τρείς γιούς και μια κόρη: τον Αγαμέμνωνα, τον Δημήτριο, τον Χριστόδουλο και τον Αναστάσιο. Το όνομα της κόρης μας διαφεύγει, είναι όμως γνωστό ότι παντρεύτηκε τον Ιωάννη Σισίνη, πρόκριτο Γαστούνης και αδερφό του Γεώργιου Σισίνη (η οικογένεια Αυγερινού είχε στενές σχέσεις με τους Σισίνηδες ήδη απο πολύ παλιά) Ο Δημήτριος Αυγερινός έμπορος στο επάγγελμα, εκλεγμένος πληρεξούσιος Πύργου και αποκαλούμενος ως γραμματικός απέκτησε τον Ανδρέα (1820 - 1895) και τον Πετράκη Αυγερινό. Ο πρώτος ασχολήθηκε με την πολιτική εκλεγόμενος πολλάκις βουλευτής και διατελώντας υπουργός εσωτερικών, οικονομικών, παιδείας, ναυτιλίας και πρόεδρος της βουλής ενώ ο δεύτερος, ο Πετράκης, εξελέγη βουλευτής Ηλείας και διετέλεσε για πολλά χρόνια δήμαρχος Λετρίνων. Παντρεύτηκε μάλιστα την Γεωργίτσα Δαραλέξη, κόρη του βουλευτή Χρίστου Δαραλέξη και αδερφή του βουλευτή, συγγραφέα και προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Θεμιστοκλή Δαραλέξη. Ο Αγαμέμνων Αυγερινός ήταν ο μόνος σπουδασμένος της πρώτης γενιάς. Σπούδασε ιατρική στην Ιταλία, εξελέγη πληρεξούσιος Ηλείας, διετέλεσε υπουργός και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Συγγενείς των παραπάνω ήταν οι Διονύσιος Αυγερινός, που πνίγηκε στον Αλφειό κατά τη μάχη της Αγουλινίτσας, Πλάτων Αυγερινός, μάλλον ανηψιός του Χριστόδουλου και Αποστόλης Αυγερινός, που πολέμησε στην μάχη των Πατρών.

Γιός του Αναστάσιου Αυγερινού ήταν ο Αυγερινός Αυγερινός. Γιός του τελευταίου ήταν ο Χαράλαμπος Αυγερινός, δήμαρχος Πύργου, του οποίου ο γιός, Νάκης Αυγερινός, εξελέγη αρκετές φορές βουλευτής Ηλείας. Ο Νάκης Αυγερινός (1911 - 2002) ήταν ο τελευταίος αρρένας απόγονος της οικογένειας και ήταν παντρεμένος με την Λουκία Σωτηροπούλου. Κόρη του είναι η Χρυσαφούλα Αυγερινού - Σακελλαρίου. Αδερφή του Χαράλαμπου Αυγερινού ήταν η Ελένη Αυγερινού, σύζυγος Παναγούλη, παππού του Αλέκου Παναγούλη.

4 σχόλια:

Βυτιναιος είπε...

Ευχάριστη έκπληξη η επιστροφή σου στη μπλογκόσφαιρα, ο καλύτερος τρόπος να εγκαινιάσεις το νέο σου υπολογιστή.
Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου,
Δεν γνωρίζω που ακριβώς να αφήσω το σχετικό ερώτημα, οπότε το μεταφέρεις όπου εσύ νομίζεις χρήσιμο.

Αλυφαντής, αρματολός της Αρκαδίας.
Τι γνωρίζετε;

"Αλυφαντής, αρματολός της Αρκαδίας. Σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τους Τούρκους πριν από το 1821 στην θέση Άγιος Αθανάσιος Τρικόρφων."

{Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Παπυρος - ας σημειωθεί ότι με σχετικό e-mail ο Εκδότης ρωτήθηκε για τις πηγές του λήματος αλλά ΔΕΝ απάντησε.}

Κάθε επιπρόσθετη σχετική πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη!!

Ο Άγιος Αθανάσιος συναντάται στο Χρυσοβίτσι, στο Αρκουδόρεμα, στην Επάνω Χρέπα, στο Ροεινό.

ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΑΛΥΦΑΝΤΗ:

ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑ

Μαγευτική και καταπράσινη τοποθεσία στην καρδιά του ελατόδασους του Μαινάλου, ανάμεσα στην Πιάνα και στο Λιμποβίσι και σε υψόμετρο 1200 μ. Απέχει 4χλμ από το Χρυσοβίτσι. Η διαδρομή μέσα από τον άνετο ασφαλτόδρομο είναι υπέροχη.
Η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλη χαράδρα του Μαινάλου και είναι κατάφυτη από έλατα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρχε εκεί, ένα ζωντανό κεφαλοχώρι, χωμένο μέσα στο δάσος, με το ίδιο όνομα. Τόπος ελεύθερος και αδούλωτος, χρησίμευσε σαν κρησφύγετο, καταφύγιο, ορμητήριο και σημείο ανεφοδιασμού και περίθαλψης των κλεφταρματολών. Από αυτό μάλιστα ξεκίνησαν και ο πρόγονος (Τσεργίνης) του Θ. Κολοκοτρώνη για να εγκατασταθεί αργότερα στο Λιμποβίσι.
Το Αρκουδόρεμα και το Λιμποβίστι, γνωστά και σαν Κολοκοτρωναίϊκα χωριά, συμπορεύονται στη ζωή, στην ιστορία, στο θρύλο, μέσα από μια κοινή μοίρα. Κατά τη δεύτερη Τουρκοκρατία, οι κάτοικοι αντιστάθηκαν ενεργά στον τουρκικό ζυγό. Από το χωριό καταγόταν ο οπλαρχηγός Αδάμης Κορέλλας που έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά την Επανάσταση. Μια από αυτές έγινε στην περιοχή, στην οποία οι Αρκουδορεματίτες υπό την ηγεσία του Αδάμη Κορέλλα και του παπα-Δημήτρη έτρεψαν σε φυγή στρατιωτικό τμήμα του Ιμπραήμ και απελευθέρωσαν αιχμάλωτα γυναικόπεδα.
Το χωριό μετά την απελευθέρωση εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Σήμερα διακρίνονται μόνο ελάχιστα χαλάσματα στη ρεματιά. Το μόνο κτίσμα που σώζεται στην περιοχή είναι το παλιό εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στα δεξιά του δρόμου που συνδέει το Χρυσοβίτσι με το Λιμποβίσι, στο χείλος της ρεματιάς. Η εκκλησία, συντηρημένη σήμερα, είναι χτισμένη σύμφωνα με την επιγραφή το 1719. Είναι μονόχωρη και κεραμοσκέπαστη και είναι διακοσμημένη με εξαιρετικές παλαιές τοιχογραφίες του Ιερέα Γιώργου Κουλιδά και του γιού του Παναγιώτη το 1751. Πιο πάνω, στο δρόμο, υπάρχει όμορφη πετρόχτιστη βρύση.
Στην αρχαιότητα, στην περιοχή αυτή του Μαινάλου βρισκόταν η αρχαία πόλη ΄΄Καλλίσται΄΄, όπου υπήρχε ο τάφος της Καλλιστούς, θυγατέρας του Λυκάονα, που γέννησε τον Αρκάδα.
Στην τοποθεσία φτάνει κανείς από το Χρυσοβίτσι μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, όπως και από διασταύρωση του δρόμου Πιάνας - Αλωνίσταινας - Βυτίνας, κοντά στην Αλωνίσταινα, μέσω ανηφορικού χωματόδρομου που διανύει το Αρκουδόρεμα. Ο τελευταίος διασταυρώνεται με τον πρώτο πολύ κοντά στην εκκλησία της Παναγίας. Η περιοχή είναι ιδεώδης για πεζοπορία μέσα από μονοπάτια που διασχίζουν το Μαίναλο.

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/ ... dorema.htm

Π. Σκλαβούνος είπε...

Παρακαλώ ,
αν γνωρίζετε κάτι για την οικογένεια "Μελισσινού" στην Πάτρα και ιδιαίτερα για ένα πρόσωπο, που επικοινωνούσε στο εξωτερικό με το όνομα "Δρ Διονύσιος Μελισσινός" περί το 1880, γράψτε στο μπλογκ ή απαντείστε μου σχετικά.
Ενδεχομένως να υπάρχει καταγραμμένος στο "Ιστορικό Λεξικό των Πατρών" ή άλλη έκδοση, στην οποία δεν έχω πρόσβαση γιατί κατοικώ στην Αθήνα.
Ο Δρ. Διονύσιος Μελισσινός ήταν ο πρώτος Έλληνας, που έφτιαξε και δημοσίευσε Σκακιστικά Προβλήματα, 40 χρόνια πριν ασχοληθούν στην πρωτεύουσα (Αθήνα) με αυτή την "εκλεπτυσμένη" ασχολία. Την ίδια εποχή, έχω βρει ότι έφτιαχναν σκακιστικά προβλήματα δύο Ιταλοί που κατοικούσαν στην Πάτρα. Επίσης, ξέρω ότι υπήρχε και άλλος Έλληνας, που ονομαζόταν "Ε. Οικονομόπουλος" , ο οποίος δημοσίευσε προβλήματά του σε Ιταλικό και Βρετανικό σκακιστικό περιοδικό. Ίσως ήταν κι αυτός Πατρινός.
Κάθε βοήθειά σας θα συμβάλλει σημαντικά στην έρευνα που κάνω.
Π. Σκλαβούνος (askl27@otenet.gr)

Λυδήριος είπε...

Σας απάντησα στο email