Σάββατο, Μαρτίου 29

Οικογένεια Κανελλόπουλου - Γούναρη

Συνδετικό κρίκο της οικογένειας Κανελλόπουλου και της οικογένειας Γούναρη αποτελεί η Αμαλία Π. Γούναρη, αδερφή του Δημητρίου και σύζυγος του φαρμακοποιού Κανέλλου Κανελλόπουλου. Η οικογένεια Γούναρη προέρχεται από το Άργος, από το οποίο έφυγε ο Παναγιώτης Γούναρης με σκοπό να δραστηριοποιηθεί οικονομικά στο εμπόριο σταφίδας με έδρα την Πάτρα. Στα τέλη όμως του 19ου αιώνα χρεοκόπησε. Σύζυγος του ήταν η Μαρία Αλεξοπούλου με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τον Δημήτριο, δικηγόρο και πρωθυπουργό της Ελλάδας, την Αμαλία, σύζυγο Κανέλλου Κανελλόπουλου, και την Ιουλία, σύζυγο Νικολάου Σαγιά. 

Η πολιτική ανέλιξη του Δημητρίου Γούναρη είτε ώθησε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να ασχοληθούν με την πολιτική είτε απλώς ενίσχυσε το πολιτικό προφιλ κάποιων άλλων (περίπτωση Σαγιά). Συγκεκριμένα ο α΄ ξάδερφος του Δημητρίου Γούναρη, Ιωάννης Βλάχος, αμέσως μετά την εκτέλεση του ξαδελφού του έθεσε υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο στην Πάτρα. Η νίκη του (1925) υπήρξε η πρώτη εκλογική επιτυχία του Λαϊκού Κόμματος μετά την δίκη των έξι. Στην θέση του δημάρχου παρέμεινε μέχρι το 1934 οπότε και ηττήθηκε από τον Λαλάκη Ρούφο.

Με την πολιτική ασχολήθηκαν και τα δύο ανήψια του Γούναρη οι Βασίλειος Σαγιάς και Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο πρώτος διετέλεσε βουλευτής και υπουργός. Ο έτερος ανηψιός, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, γνωστός και ως Νέστορας της πολιτικής, διετέλεσε βουλευτής, υπουργός και πρωθυπουργός ενώ υπήρξε διανοούμενος, φιλόσοφος και ακαδημαϊκός. Αδελφός του τελευταίου ήταν ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, του οποίου κόρη ήταν η Αμαλία Κανελλοπούλου, συγγραφέας και σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μετά τον χωρισμό τους παντρεύτηκε τον Επαμεινώνδα Μεγαπάνο. Το τρίτο παιδί του Κανέλλου ήταν η Μαρία Κανελλοπούλου που παντρεύτηκε τον Αθηναίο μεγαλοδικηγόρο Αλέξανδρο Ζήση.

Σχετικά με την οικογένεια Κανελλοπούλου: η καταγωγή της είναι από την Φτέρη Αιγίου. Πρόκειται για την ίδια οικογένεια με αυτή των βιομηχάνων του "Τιτάνα". Το γράφει ο ίδιος ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος στο βιβλίο του Αλέκου Μαρασλή "Πάτρα, 1900", στο οποίο αναφέρει ότι "η μοναχοκόρη του Μιχαλακόπουλου - η Λένα- παντρεύτηκε τον Λεωνίδας Αγγέλου Κανελλόπουλου (γιο δευτερου εξαδέλφου του πατέρα μου)".

Τα παιδιά του Νικολάου Σαγιά, δικηγόρου και ιδρυτή του χωριού Σαγέϊκα, και της Ιουλίας Γούναρη ήταν τέσσερα: ο Βασίλειος, στον οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω, ο Σοφοκλής, ηλεκτρονικός μηχανικός και διευθυντής του εργοστασίου του Γλαύκου, ο Δημοσθένης, τραπεζικός, και η Μαρία, σύζυγος του ναυάρχου Κωνσταντίνου Αλφονσάτου - Τυπάλδου, αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.), πληρεξουσίου και πρώην υπουργού. Γιος του Βασιλείο Σαγιά ήταν ο δικηγόρος και πολιτευτής Νικόλαος Β. Σαγιάς.

Τέλος είναι απαραίτητα να επισημάνω ότι ο Διονύσιος Λιβανός δεν ήταν ανηψιός του Παναγιώτη Κανελλόπουλου αλλά της συζύγου αυτού.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η συζυγος του Π.Κανελλοπουλου [Νιτσα] κατηγετο απο τις Κροκεες Λακωνιας.Ο Δ.[Καρα]Λιβανος απο την Ευρυτανια .Ποθεν η συγγενεια?